top of page

SCHILDERIJEN IN HET INTERIEUR.

Een schilderij brengt een persoonlijke touch, maar het kan nog best lastig te zijn om deze perfect op te hangen zodat het betrokken voelt bij de rest van de ruimte. In het artikel van vandaag deel ik mijn tips en tricks.

HOOGTE

De hoogte is cruciaal om een schilderij echt tot zijn recht te laten komen in een ruimte. Wat je vaak ziet is dat mensen hun schilderijen veel te hoog ophangen. Wat dit veroorzaakt is dat het schilderij niet betrokken voelt bij de rest van de ruimte en daardoor lijkt het dus geen geheel. Een schilderij dat niet op de juiste hoogte hangt kan ook erg afleidend zijn. Een tip die je vaak kunt gebruiken, als je echt geen idee hebt hoe hoog je iets aan de muur moet hangen, is om te zorgen dat op ongeveer de helft van het schilderij het op ooghoogte te hangen. De lengte van een gemiddelde vrouw is ongeveer 170cm dus houd deze lengte aan. Plaats je een schilderij boven een meubel zoals een bureau of kastje. Dan raad ik aan om op ongeveer 10cm vanaf de bovenpunt van het meubel het schilderij op te hangen. Zo voelt het schilderij als nog betrokken bij het onderstaande meubel. Er zijn natuurlijk uitzonderingen soms moet je echt op gevoel afgaan. Wat ook kan helpen is om inspiratie foto's op te zoeken van soort gelijke ruimtes als waar jij het schilderij wilt ophangen.

PLAATSING

Nu je alles over de hoogte weet is het natuurlijk ook nog belangrijk om te weten of je het schilderij beter centraal kunt plaatsen of juist niet, en hoe ver je schilderijen uit elkaar moet plaatsen. 5 á 10 cm is een goeie regel om te onthouden als je twee schilderijen naast elkaar hangt. Hierdoor lijkt het uit het oogperspectief één geheel. Als je de schilderijen namelijk te ver uit elkaar plaats kan het rommelig over komen in de ruimte. Of je een schilderij beter in het midden kunt plaatsen of juist meer aan de rechter of linker kant hangt eigenlijk af van wat er in de rest van de ruimte al allemaal staat. De tip die ik hierbij kan geven is als je het schilderij boven een meubel wilt ophangen zoals een bureau of dressoir plaats het schilderij dan niet in het midden. Aangezien er ook vaak decoratie en dergelijke worden neergezet op het meubel. Verder kan het ook erg handig zijn om met wat tape de grootte van het schilderij uit te lijnen. Zo kan je de beste positie en grootte bepalen zonder dat je al gaten in de muur hoeft te boren of de verkeerde maat schilderij heb gekocht.


Omslagfoto @threebirdsrenovations


bottom of page